E Devlet giriş nasıl yapılır? E Devlet şifresi nereden nasıl temin edilir? Vatandaşların devlet hizmetlerinden online olarak yararlanabileceği kapsamlı online portal olan devlet kapısı için ilk olarak üyelik işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Vatandaşların bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla e devlet şifre işlemleri sadece PTT şubelerinden alınmaktadır. Bu nedenle vatandaşların şifre almak için PTT’ye başvuru yapması ve ücretli olarak satılan e devlet şifresini satın alması gerekmektedir. Şifre satın alma işlemlerinin ardından e devlet girişi yapılması oldukça kolaydır. Vatandaşların PTT’den aldıkları şifreler ile birlikte T.C. kimlik numaralarını kullanması erişim sağlamak için yeterlidir.

Bu sayede istenilen zaman online olarak e devlet girişi yapılabilmektedir. E devlet işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli detay, e devlet ilk giriş ve şifre işlemleridir. İlk defa e devlet girişi yapacak kişilerin PTT’den alınan e devlet şifresini değiştirmesi gerekmektedir. Sistem tarafından açılacak olan şifre değiştirme ekranında vatandaşların aldıkları şifreleri, kendilerinin belirleyeceği bir şifre ile değiştirmesi gerekmektedir. Yeni şifre belirleme konusunda oldukça zor, başka biri tarafından tahmin edilemeyecek, büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri ve sayılardan oluşan bir şifrenin kullanılması önerilmektedir. Bu şekilde belirlenecek şifre ile birlikte e devlet sistemine bundan sonra belirlenen yeni şifre ile erişim sağlanması gerekmektedir.

E devlet portalına ilk giriş sonrasında yapılması gereken diğer bir işlem ise cep telefonu ve mail aktive etmektir. Önemli gelişmeleri, duyuruları cep telefonu ve mail üzerinden alınmasını sağlayan bu aktive işlemlerinin diğer bir avantajı da ileri dönemlerde e devlet şifresinin unutulması halinde, şifre sıfırlama işlemlerinin cep telefonu ve mail üzerinden yapılabilir olmasıdır. Bu sayede tekrar PTT’ye gitmeye gerek kalmadan online olarak e devlet şifresi sıfırlanabilecek ve yeni bir şifre alınabilecektir. Bu nedenle online olarak e devlet portalına giriş yapan vatandaşların ilk defa giriş yapıktan sonra belirtilen işlemleri yapması, sorunsuz bir profilin oluşturulmasını sağlayacaktır.